Значение на символитеИзкуствоМедия
Истината е красота. The Bliss Project - Marco Cocharane.

СКУЛПТУРИТЕ на Марко Кохрейн - THE BLISS PROJECT

Какво знаем за Жената? Коя е тя и какво се крие зад нейното красиво тяло?
Отговор на този въпрос ни дава скулпторът Марко Кохрейн чрез уникалните си творби, впечатляващи произведения на красивото женско тяло, изразяващи женската душевност и човечност.

The Bliss Project(Проектът "Блаженство") e серия от три монументални скулптури на женско тяло - Deja Solis със средна височина 13-17 метра. Bliss Dance (Танцът на Блаженството) - първата скулптура от серията е инсталирана на Treasure Islands в Сан Франциско през 2011 година. Truth is Beauty (Истината е Красота) e втората скулптура от проекта и е завършена през август 2013-та година. R-evolution (Ре-Еволюция) - третата склуптура от проекта e в проецес на разработка.
Проектът е спонсориран от Fractured Atlas - неправителствена организация за изкуства и от отделни кампании за набиране на дарения.

Мисията и целта на Марко Кохрейн и при трите скулптури от проекта The Bliss Project – Bliss Dance, Truth is Beauty, R-evolution, е да ни разкрие истината за жените и чрез неговото изкуство да бъде чут техният глас в свят, все още враждебен и суров, в свят в който все още повече се чува мъжкият глас. Неговото изкуство цели промяна на социалното съзнание и слагане на край на насилието срещу жените. То ни провокира да уважаваме и почитаме женската сила и енергия, да работим заедно за създаването на един по-добър и защитен свят, в който жените ще могат да се почувстват сигурни и ще могат да изразяват свободно тяхната същност.

Truth is Beauty - Пазител на Красотата, Истината и Доброто

Истината ражда красота
Истината е навсякъде във вселената
Истината е вътре в нас
Истината ни дава сили да бъдем себе си
Истината ни води към нашите мечти
Истината ни показва нашата мисия
Истината ни кара да обичаме себе си и другите
Истината ни кара да обичаме това, което правим

Трите скулптури на Марко Кохрейн са гигантски версии на самите ЧУВСТВА, на това, което се крие зад външната красота на жената – те са въплъщение на чувства и вътрешно усещане за сигурност в един по-добър свят за жените, където те могат да се чувстват защитени от сексуално насилие, мъжка агресия, издевателства, тормоз и неразбиране. Той вярва, че творците могат да променят нашето усещане и представа за света.

Жената е красива, но често е заобиколена от подлост и грозота.
Жената е извор на нежност и любов. Но около нея е пълно с грубост и насилие.
Жената дарява обич и топлота, но понякога мъжете й отвръщат с омраза и жестокост.
Жената има тяло на богиня, но женското тяло бива използвано за комерсиални цели.

Скулптурите на Марко Кохрейн показват Жената, която е силна и вярва себе си, карат ни да й се възхищаваме и оценяваме нейните качества, да я уважаваме и почитаме. Чрез съчетание от материал и светлина, големина и експозиция тези творби ни въздействат на едно по-дълбоко ниво, където без думи усещаме не само физическото, но и духовното присъствие на жената. Марко иска да ни накара да видим чистотата на духа и невинността, които са изчезнали за мнозина и на чието място се е настанило злото, източник на много нещастия и инциденти свързани с насилието над жените случващи се по света.

Марко е роден през 1962 година във Венеция в семейството на американски художници и израства в Калифорния в разгара на политически и културни движения. Когато той е на 7 години, зловещ инцидент на сексуално насилие с неговата най-добра приятелка, 9-годишно момиченце, преобръща мирогледа му за мястото и ролята на жената в нашия свят, и дава отражение на цялото му творчество по-късно. Той никога не забравя този инцидент, като това поставя началото на проекта The Bliss Project. Като съпруг и баща, той непрестанно си задава въпроса ЗАЩО и дали извършителят е щял да посегне на малкото момиченце, ако освен тялото му, е видял и неговата човешка същност. Колко още други такива жертви на насилие има по света? Защо разбирането на една част от света за женското тяло е оковано в грозни представи за жената като предмет, а не като човешка същност.

Затова и целта на неговите творби е да пресъздаде жената като човек, който не се страхува, който иска да се покаже пред света, да бъде себе си и да се почувства защитена в свят, пълен с опасности. Неговите творби показват модерната жена, революционния й дух, нейната енергия и носят своята обновяваща и лечебна енергия, като ни вдъхновяват да предприемем незабавни действия и окончателно да кажем край на насилието над жените.

Марко Кохрейн открива призванието си като скулптор на 24 години и макар и първоначално да е решил да не следва семейните традиции и да не търси професионална реализация в сферата на изкуството, защото вярва, че това е трудна професия, която не се отплаща добре, той открива заложбите си случайно. Докато е на работа в Луна парка той споделя със свой колега, че не харесва фигурата на делфин – скулптура монтирана на една от въртележките. Колегата му, му отправя предизвикателство, като поставя въпроса дали Марко може да се справи по-добре. Марко приема предизвикателството и това дава начало на кариерата му като скулптор.

Чрез женските тела, които извайва, той си поставя за цел да разкрие природата на жената и нейните чувства, да накара жената да промени начина, по който тя гледа на себе си, и това как я виждат околните, да я накара да обича себе си и да разбира себе си. Скулпторът вярва, че негово виждане, въплътено в творчеството му, наистина ще промени начина по който света гледа на жените и ще накара жената наистина да усети своята сила и роля в нашия живот.

Марко Кохрейн споделя, че вярва в силата на вселената и винаги се вслушва във вътрешния си глас и интуиция, защото знае, че това е верният път за всеки, който иска да реализира целите си. Той казва: „Наречете го магия, или вселена или както го чувствате... но всеки от нас трябва да намери вратата към своята истина и себеосъществяване, защото истината е красота“.

Какво виждаме?
Какво не виждаме?
Неговото изкуство ни кара да си отговорим на тези въпроси. Виждаме ли зад физическите измерения на изкуството светлината, хвърлена от твореца върху тъмната страна на живота? Виждаме ли човешката душа, която е скрита в творбите на артистите?

Марко Кохрейн вярва, че женската енергия и сила не се изразяват просто в думи - Те поддържат баланса във света. Неговите скулптури се приемат с разбиране и са ценени от публиката, като променят нашето усещане за вселената. Той казва: "Изкуството хвърля светлина върху човешкото общество и може да бъде катализатор за социална промяна. Изкуството може да предизвика истинска революция и трансформация на човешкото съзнание относно насилието срещу жените и да постави начало на оздравителния процес, който ще накара светът да чуе гласът на жените."

Скулптурата Truth is Beauty - Истината е Красота – е висока 17 метра и тежи 3 тона. Използвани материали:

  • 55 000 единични крепежни елемента
  • 7 620 метра стоманени тръби
  • 6 500 свързващи елемента под формата на стоманени топки
  • 610 квадратни метра мрежа от неръждаема стомана

1500 единични разноцветни ЛЕД светлини са монтирани в скулптурата за постигане на ефектно светлинно шоу и засилване на визуалното й въздействие.

Снимки: Ben Canales, Neil Girling, Trey Ratcliff, Bexx Brown-Spinelli, Duncan Rawlinson, Jay R Houghton, Andrian Mendoza

Споделени моменти с Марко Кохрейн
Автор: Кристиана Йончева

© Крис Дизайн Арт ЕООД. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.
« Обратно в списъка
" Follow your bliss and doors will open where none existed "
Joseph Campbell
Разгледайте нашите проекти