Значение на символитеИзкуствоМедия
Интервю с Кристиана Йончева за Списание NetMag

Списание NetMag брой 11 от 2012 г.

Кои са основните области на специализация?

Графичен и уеб дизайн, редизайн, проектиране и изграждане на корпоративни и лични уебсайтове, онлайн магазини, уеб портали, оптимизация. Печатна реклама: проектиране и дизайн на рекламни визии за печат във всякакъв формат.

През коя година е основана агенцията?
2005

Кои са вашите клиенти?
Титан Златна Панега, Строй Консулт, Вестник „Стандарт“, Планет Травъл Център, Лукс Инвест, Витал Сън Студио, Night Flight, Favia и други.

1. Над какъв проект работите в момента?
В момента работим с ентусиазъм над един голям проект за онлайн обучение, в който сме разработили нови идеи и това ни амбицира да търсим оптималните решения. Успоредно с него работим по други по-малки проекти, които са в различни сфери на дейности.

2. Кой или какво ви вдъхновява?

„Вдъхновението е по-висша форма на интуицията. То идва като идея, като завършена тема с импровизация”. Да имаш вдъхновение означава да вярваш в себе си и качествата си. Идва от любовта ми към работата и творческия процес и всяка една идея е ново предизвикателство да създам нещо значимо, да мога да реализирам идеите си и клиентите ни да са доволни от нашата работа. Понякога идеята ме вдъхновява, а друг път самият клиент. Чрез добрите взаимоотношения в процеса на работата и взаимното доверие винаги се получава успешен проект.

3. Кой е най-добрият проект, над който сте работили през последната година, и защо?
Най-добрият проект е проектът, който след време доказва, че чрез нашата работа, клиентът е успял да напредне в бизнеса или да развие нови бизнес отношения. Признанието, че си направил нещо наистина добро е най-добрата награда. Всеки проект е уникален и има свой чар. Времето, което ще вложим в един голям проект може да бъде същото за друг много по-малък, но с по-нестандартна идея.

4. Кой е най-добрият сайт, направен от друг дизайнер, който сте виждали през последните 12 месеца?
Сайтовете на компютърните игри, филмите и рекламите винаги много са ме очаровали заради многото ефекти, но това не винаги е много функционално. Има много талантливи екипи. Последният сайт, който ми допадна е http://liveafrica.com и съм ‘влюбена’ в тази анимация на Solei Noir http://portfolio.soleilnoir.net/nespresso/variations2010/

5. Кои са основните инструменти, които използвате в работата си?

Основният инструмент на работа е личната ни мотивация и страст в разработването на концепцията, прилагането на идеите в дизайна, техническото изпълнение, изпипването на детайлите, оптимизацията и консултациите към клиента. Разбира се, не можем и без нашите авторски иновативни платформи, чрез които успяваме да създаваме едни наистина функционални, динамични, гъвкави и модерни сайтове, не изискващи поддръжка и намеса от наша страна, като чрез тях клиентът е способен сам да развива сайта във времето. Останалото са технически средства, като софтуеър и хардуеър, които не са кой знае колко различни при различните фирми.

6. Как се справяте с клиенти, които не са сигурни какво точно искат?
С търпение, ентусиазъм и креативност. Клиентите често идват с неясна идея. Доверявам се на интуицията и опита си и разчитам, че ще ми покажат правилното решение за постигане на крайната цел, така че клиентът да получи отговор на всичките си въпроси и да остане доволен от постигнатия резултат. Ако съм успяла да спечеля доверието на труден клиент, значи съм успяла да се справя с предизвикателството и съм превърнала недостатъците в концепцията на клиента в негови предимства. Налага се да си като Артър Хейли и да бъдеш много добър психолог, за да изградиш правилната и най-вече работещата концепция, напълно потапяйки се в идеята и темата, сякаш си бил там и вече си я преживял, работил точно този бизнес, който следва да представиш. Точно тези проекти излизат най-сполучливи, защото имаш пълната свобода да създадеш идеята, както я виждаш ти и ако клиента я хареса, какво по-хубаво от това.

7. Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли до момента в работата си?
Един от онлайн магазините, който завършваме. В него има една съвсем различна идея за изчисляване на цените и пазаруване, което наложи и нови модули в системата ни за управление на съдържанието. Също така, всеки проект в нова сфера е предизвикателство. Не само клиентите учат от нас, ние също учим от клиентите.

8. Какво е отношението ви към използването на свободен софтуер?
Използвам Firefox, Thunderbird, IrfanView, Aint Renamer и др. За съжаление основните професионални продукти нямат достатъчно добър конкурент при свободните програми, а пък професионалните са доста скъпи. Да не говорим за нелоялната разлика в цените на продуктите в САЩ и Европа.

9. За кого бихте искали да направите редизайн на сайт?
Има много сайтове в областта на услугите с висока посещаемост поради практическата им страна, но технически и естетически не са издържани. Професионалният и привлекателен сайт работи в полза на бизнеса. Доста от сайтовете на държавните институции имат нужда от редизайн и преструктуриране. Като сфера, обаче, бих предпочела тема от изкуството, музиката, книгите, детския свят.

10. Какво смятате за уеб конкурсите?
Те са форма на изява и сравняване на постиженията в различните категории на уеб дизайна. Дават възможност да се обмени опит и да се покажат нови умения, както и да популяризират фирмите в България и чужбина. Добра реклама са, както за фирмите в уеб бранша, така и за техните клиенти, но някои имат и недостатъци, като високите такси например.

11. Какво мислите за мобилния уеб?
Огромното разнообразие на устройства и развитието на технологиите ще наложат тенденцията за използване на така наречения адаптивен дизайн, с който обаче, не винаги можеш да реализираш първоначалната идея. Надявам се на по-добри устройства и платформи, при които ще отпаднат ограниченията, наложени в момента. Все още има много какво да се желае.

12. Какви са предизвикателствата пред уеб сайт за мобилно устройство?
Предвид това, че сайтът следва да е максимално лек, с минимален дизайн, бърз, удобен за управление, с минимална консумация на трафик и много синтезирана изчистена информация, е наистина предизвикателство да запазиш неговия чар и визия.

13. Ефектността или ефективността е по-важна?
Ефективността е съобразена изключително с дейността на клиента. За висока ефективност показатели са и бързата навигация и лесната работа със сайта, но ако е скучен и непривлекателен, не предизвиква интерес. Ефектният сайт има силно въздействие. Когато успееш още с отварянето му да привлечеш вниманието на посетителя, това е сигурна стъпка към бъдещи клиенти и посетители. Ефектността не трябва да бъде за сметка на функционалността, затова се търси баланс и каквато и невероятна идея да има дизайнерът, тя трябва да е съобразена с целите на сайта.

14. Какъв ще бъде интернет след 10 години?
Надявам се безплатен и все по-достъпен, с по нови, по-бързи, по-интуитивни, интерактивни и ефективни технологии. Холограмни клавиатури – ако това се случи, PC индустрията ще се промени изцяло. Едно е сигурно - ще е необходима изключителна креативност, професионализъм и високи технологични познания на фирмите, работещи в уеб бранша, за да създават конкурентноспособни сайтове.

15. Работата в екип или индивидуалността е по-важна за вашата работа?
Без индивидуалност няма магия и креативност. Индивидуалната ми работа е свързана с взимането на важни решения относно цялостната концепция, визията и дизайна на сайта. При техническото реализиране и разработване на проекта съществен момент е работата с екипа. Имам късмет да работя с изключителни професионалисти, с които работим от дълго време и сме постигнали много добър климат на работа, без който не бихме се справили успешно с понякога непосилните срокове и високите изисквания на клиентите.

© Крис Дизайн Арт ЕООД. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.
« Обратно в списъка
" Follow your bliss and doors will open where none existed "
Joseph Campbell
Разгледайте нашите проекти