Значение на символитеИзкуствоМедия
Значение на символите в дизайна

Откакто първобитния човек за първи път е поставил своя знак въвху стената на пещерата си символите са навсякъде около нас. Те оставят своите следи в човешката циливизация и се променят и развиват заедно с нея, станали неделима част от нашата същност. Те са върху египетските обелиски, на щитовете на рицарите на платната на корабите на Колумб, върху светещите реклами на Тайм Скуеър в Ню Йорк - те са навсякъде, но това е самовизуалната им страна, която е обърната навън, а другата тяхна страна е обърната към нас и ние черпим вяра и сила от тях .

Важно е да знаем какво значение имат символите. В ежедневието те са навсякъде около нас - в бижутата, които носим, в десена на дрехите ни, в къщата ни, в логото на компанията ни, в дизайна на рекламните материали, в дизайна на уеб сайта ни, в подаръците, които правим...

Затова всеки символ с който се срещаме и смятаме да ползваме, следва да бъде внимателно подбран, за да ни носи само позитивна енергия, късмет и успехи.

Когато избираме лого на фирмата си и залагаме в дизайна му някакъв знак от традиционните символи, следва да проверим значението му. Ако правим бранд, който следва да се представя на международните пазари, тогава следва да проучим дали даден символ който сме избрали няма различно значение за различние култури и народи, като бухалът например.
Америка: Птица на мъдростта, символ на знанието, дълголетието
Египет: Нощ, студ
Индия - Емблема на Яма – бог на мъртвите
Келти: Нощна вещица
Япония: Лоша поличба
Змията също има дуалистично значение, но на нея ще с спрем по натам в следващите статии.

Много козметични студия, спа услуги, фирми производители на природни продукти, чайове, храни – използват в логата си символи като цветя, листа, клончета, дървета, слънце, планина и т.н. Туристическите компании залагат на символи като земното кълбо, самолет, слънце, чадър, кола, небе и т.н.

Създаването на бранд е свързано с разбирането на това как хората комуникират и изразяват своите чувства и мисли чрез символите, как мисълта и съзнанието работят. Марката трябва да бъде конкурентна и символите, които ще изберем за създаването й следва да бъдат силни и носещи запомнящо се послание. Асоциацията, която хорат правят чрез символите е решаваща за решението което ще вземат дали да взаимодействат с нея.

Когато поръчваме изработка на уеб сайт, дизайн на брошура, дизайн на билборд визия, по същия начин е необходимо да се информираме какви символи ще бъдат заложени в дизайна и оформлението. Какви цветове ще използваме. Хората реагират различно на всеки цвят. Спрямо сферата на нашия бизнес, това с което се занимаваме – следва да подберем тези символи, които ще донесат успех и просперитет и ще отправят индиректно послание към посетителите.

Символите съществуват навсякъде и съзнателно или подсъзнателно ние прочитаме тяхното послание, дори да няма думи или изречения, които да ни поясняват тяхното значение.
Ако вземем за пример октагонът - Всички знаем, че червеният октагон означава „Стоп“ и реагираме на него, дори без да съдържа думи като „Стоп“ или „Спри“. Ако вземем един такъв символ и напишем в него „Тръгни“ повечето хора биха спряли, а другата част биха били объркани. Защо това е така? Защото символът е много по-мощен от думите.

Примери за символи, които да избягваме: Стрелки сочещи надолу или наляво, минус или тире, числото 2, числото 13, маска, черна котка, подкова обърната надолу, обърната звезда, кукла, комар, гарван, врабче, кръст, стълба, клоун, кука, нула, сърп, маймуна, магаре, овца, сняг/снежинка, циклама, пасифлора и т.н

Някои примери за символи със силно послание, носещи късмет и просперитет
Кръг, Подкова обърната нагоре, риба, кораб, корона, четирилистна детелина, костенурка, щурец, водно конче, делфин, дъга, осмица, бръмбар, слънце, звезда, ръка, дърво, ястреб, гълъб, паун, орел, лястовица, колибри, ангел, слон, сокол, морска звезда, раковина, пеперуда, калинка, лотос, сърце, дракон, орхидея, бадем, смокиня, бор/шишарка, ключ, книга, котва, лебед, лампа, лаврово дърво, пламък, огън и други.

© Крис Дизайн Арт ЕООД. Всички права запазени. Копирането, изменянето, възпроизвеждането, адаптирането и поставането по други сайтове на съдържанието на тази статия, целият й текст или части от него не е разрешено. Можете да споделите статията използвайки иконките за споделяне в долния десен ъгъл или чрез директен линк към тази страница.
« Обратно в списъка
" Follow your bliss and doors will open where none existed "
Joseph Campbell
Разгледайте нашите проекти