ЗАЩО ЕМОЦИЯТА Е ВАЖНА?

Ние не създаваме просто сайтове. Ние създаваме човешки преживявания и емоции.

Дизайнът е търсене на магическия баланс между бизнес и изкуството, интуиция и детайл, закачливост и официалност, клиент и дизайнер, дизайнер и готов проект, готовия проект и обществото.

Защо е необходимо да създаваме емоции?

Ние знаем, че постигането на усещане за човешко докосване и показването на това, кои сме ние в нашата работа, не е избор, а е от съществено значение за успеха на един уеб сайт и имиджа на клиента ни.

Емоциите имат силата да създават трайна връзка с потребителя. Ако успеете да предизвикате положителна емоция у посетителя, той ще помни това дълго след като вече е затворил уеб сайта.

Развитието на новите технологии, бързият интернет, предизвикателствата пред които сме поставени ни карат да мислим рационално и функционално – как да създаваме все по бързи, функционални и удобни приложения, но в стремежа си да отговорим на тези изисквания ние забравяме за целия понтециал на един уеб сайт.

Адаптираме се към неговата техническа неперсонална страна, като забравяме за емоциите. Работим, но защо забравяме да творим?
Това, което не трябва да забравяме е, че на отсрещната страна на мрежата седи човек, а не машина и ние трябва да му поднесем продукт, който ще го накара да се почувства като такъв, да реагира и да изпитва емоции.

Цветовете, шрифтовете, изображенията и другите визуални елементи са като дрехите на един уеб сайт.

Позитивните емоции са ключът към успеха и доверието. Те ангажират вниманието на вашите клиенти. Усещането, което следва да създадем като комуникация между посетителя и уеб сайта е като приятен разговор с приятел или човек, на който можеш да се довериш.

Нека мислим за уeб сайта не само като продукт за взаимодействие, а като преживяване, в което участват хора, с които посетителите ни комуникират. А това означава:
Да създадем персоналност на уеб сайта.

Ако вашият уеб сайт беше човек, кой щеше да бъде той?
Строг и надежден бизнесмен - изцяло заслужаващ доверие бизнес ориентиран и способен или небрежен забавен младеж, същевремнно мъдър, който изпълнява обикновените задачи превръщайки ги в забавление?

Как ще изглежда – как ще е облечен, какъв характер ще има, какви емоции ще изпитва и показва?
Ако можеше да говори, как ще говори, какво ще иска да каже?

Следвайки този образ на нашата персона, можем да облечем дизайнерското си произведение в различни емоционални носители. Така личностната изява може да се прояви в интерфейса чрез визуален дизайн. Дизайнерската емоционална творба достига до личността и предизвиква чувства и емоции чрез оригинален уеб дизайн.

Когато посетителят за първи път посети вашия сайт, той си създава впечатление кои сте вие и си изгражда доверие към вас. Цветовете, шрифтовете и визуалните образи в уеб сайта определят избора му автоматично, така както те влияят на нашия избор при избор на продукти в магазин или място, където да отидем на почивка или просто на разходка. Затова те създават дълготраен спомен в съзнанието на потребителя на уеб сайта, като:

- привлекат вниманието на потребителя;
- насочват го да намери, това което търси;
- създават му приятно усещане;
- изграждат запомнящи се образи и позитивни преживявания;
- изграждат връзка с потребителя.

Защо да използваме емоцията в уеб сайта?

Ако уебсайта е скучен и е предизвикал негативна реакция, посетителя няма да се върне към него. Ако е имал приятно изживяване ще се върне пак и ще иска да го преживее отново.

Така че, може да имате ‘супер-дупер’ оптимизация за търсачки, може сайта ви да издържи различни по сложност тестове и може да е изключително функционален и естествено всички тези фактори ще ви доведат много посетители, но без създаването на емоционална връзка посетителите в бъдеще няма да останат в сайта или да се върнат към него.

Емоционалният дизайн не само привлича и задържа посетителите, той ви гарантира че говорите с правилните хора.

Спрете за малко и си спомнете човек, с когото скоро сте имали реална среща.
Може би сте го срещнали докато сте се разхождали или сте били на някакво събитие или ви е запознал ваш приятел и разговора ви с този човек е бил интересен и дори забавен.

Какво в този човек направи срещата ви толкова запомняща се?
Може би стеимали общи интереси, които са запалили дискусията ви, но това не е било онова, което е направило срещата ви толкова запомняща се. Това е била неговата личност, която ви е привлякла, която е насочвала разговора и ви е накарала да се чувствате развълнувани. Вашите интереси са намерили пресечна точка в шегите, тона на гласа, и ритъма на разговора. Това е свалило бариерата и ви е накарало да се доверите на този непознат човек.
Характерите насърчават създаването на приятелства и служат за платформа за емоционални връзки.

Това е усещането, което се опитваме да създадем чрез емоционалния дизайн. Ние създаваме това чувство на вълнение и се свързваме с вашата аудитория като проектираме личностно усещане и присъствие, въплътено в уеб интерфейс.

„Хората ще забравят какво си казал, ще забравят какво си направил, но никога няма да забравят как си ги накарал да се почувстват“
Разгледайте нашите проекти